Onnellisessa työssä opitaan yhdessä

Rakennus_abstrakti.jpg

Yritykseni Toimiva osallistuu viiden vuoden olemassaolonsa aikana tänään ensimmäistä kertaa messuille. Work Goes Happy -messut järjestetään vuosittain Wanhassa Satamassa ja tänä vuonna siis tänään, 15.3. Heräsin miettimään messuasioita jo ajoissa aamulla. Samalla pohdin messujen teemaa, onnellista ja hyvinvoivaa työtä: Mistä se koostuu? Mikä sitä synnyttää?

Monesti ihmisten onnellisuuden ja tyytyväisyyden yhteydessä puhutaan tasapainosta; esimerkiksi työn ja muun elämän tulisi olla tasapainossa. Tasapainosta tulee mieleen vaaka, jossa molemmilla puolilla on täsmälleen samanpainoiset punnukset. Tasapainossa oleva vaaka ei heilu. Tasapainoajattelussa oletetaan, että ihannetilassa asiat pysyvät samana tai hyvin hallinnassa. Yhä useammin ihmiset joutuvat pettymään tasapainon tavoittelussa. Elämän kokonaiskuviossa jokin osa-alue muuttuu koko ajan. Tasapainon ylläpitäminen on entistä vaikeampaa.

Ehkäpä tasapaino ei olekaan ihannetila. Kestävästi onnellinen työ ei voi muodostua nykyään tasapainoajattelusta. Tasapainottomuudesta huolimatta työpaikat ja työntekijät pärjäävät, oppivat uudenlaisia tapoja toteuttaa tarkoitustaan. Kun työ säröilee, joudutaan keksimään ratkaisuja ja uudistamaan toimintaa. Säröily antaa työntekijöille mahdollisuuden oppia uutta.

Työ pitäisikin siis ajatella uudella tavalla. Kyse on siitä, miten työpaikat kykenevät ratkomaan säröilyä ja näkemään siinä mahdollisuuksia. Miten ongelmia ja työn tekemisen häiröitä kyetään käsittelemään niin, että tekeminen muuttuu sujuvammaksi. Miten muuttuva työ valjastetaan työntekijöille kehittymisen mahdollisuudeksi, eikä uhaksi. Miten esimiehet kykenevät ennemminkin valmentamaan työntekijöitä ratkaisujen löytämisessä kuin antamaan valmiita vastauksia.

Nykypäivän onnellisessa työssä työntekijät osallistuvat työnsä kehittämiseen. Onnellisilla työpaikoilla tarvitaan käytäntöjä, jotka auttavat sujumattomuuden ja muutosten kanssa elämistä ja tulevaisuuden ratkaisujen keksimistä. Onnellisilla työpaikoilla keksitään yhdessä ratkaisuja ja opitaan uutta.

Lue myös:

Oppiva johtaja mahdollistaa toimivan ja uudistuvan työkulttuurin

Kurssi kohti tulevaa – tulevaisuuden työssä olemassa olevan oppiminen ei riitä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: