Räjäyttäkää jääkiekkokulttuuri!

Tappelu

Varoituksen sana: nyt mennään normaalien, työelämää koskevien bloggauksieni ulkopuolelle. Tekstissä on tunnepitoista sisältöä.

Olin eilen juniorijoukkueen kanssa katsomassa HIFK-Vaasan Sport -jääkiekko-ottelua. Odotettavissa oli mukava yhteinen tilaisuus teini-iän kynnyksellä oleville pelaajille ja heidän vanhemmilleen. Ehkäpä pojat jopa oppivat jotain uutta, kikkoja, harhautuksia, pelikuvioita, joita innostuvat itsekin harjoittelemaan.

Mitä tekevät junnujoukkueen idolit? Tappelevat kaksi kertaa, toisessa ja kolmannessa erässä. Kyse ei siis ollut laitanahinoista, vaan siitä, että pelaajat heittävät hanskat jäälle ja siirtyvät näyttävästi keskelle kenttää. Ensimmäisen tappelun alkaessa oma reaktioni oli epäusko: Tapahtuuko tämä oikeasti? Olenko enää samassa tapahtumassa, johon alunperin tulin? En ollut mielestäni tullut nyrkkeilyotteluun. Kun selvisin epäuskostani, olin ärtynyt erityisesti siitä, että olin paikalla junioripelaajien kanssa. Kahden tappelun jälkeen olin jo pettynyt lajiin. Tätä en halua katsoa. Osa junnupelaajista alkoi aikuisia provosoivasti puhua siitä, miten järjestävät seuraavassa matsissa samanlaisen tappelun.

Tappelut ovat osa lajia. Niistä rangaistaan kyllä, mutta mikään muu ei kerro siitä, että ne eivät olisi hyväksyttäviä. Tappelu näytettiin uusintana screeniltä. Yleisö ei istunut hiljaa ja epäuskoisena, vaan oli innostunut. MTV raportoi tappeluista kuin ne kuuluisivat luonnollisena osana jääkiekkoon.

”Tikka haki aktiivisesti iskuja jenkkipuolustajaan, mutta jäi lopulta selväksi kakkoseksi. Generous väisteli ensin Tikan nyrkin heilutukset, jonka jälkeen HIFK-pakki antoi vielä kovemmalla mitalla takaisin. Generous pudotti Tikan jäänpintaan, ja molemmille vihellettiin pelirangaistukset.”

”Jäi lopulta kakkoseksi”! MTV siis arvioi jutussaan sitä, kumpiko voitti nyrkkitappelun.

Millaista katsojien kalastelua tappelujen hyväksyminen on? Kyse ei ole pelaajista ja heidän käyttäytymisestään ja valinnoistaan, vaan koko kiekkokulttuurista. Totta kai pelaajat saivat episodeista rangaistuksensa, mutta samalla kulttuuri tuntuu tukevan ja jopa kannustavan tappeluihin. Jos saman kohtauksen kuvittelee vaikka jalkapalloon, se tuntuu aivan absurdilta. Jääkiekossa tämä on sallittua.

Jääkiekko on suomalaisia kiinnostava ja suosittu laji. Sillä on merkitystä, millaista viestiä lajista annetaan. Miksi se ei voisi olla laji, jossa pelaajat ovat toiminnallaan esimerkkejä fanittaville lapsille ja nuorille? Laji, joka antaa viestiä reilun ja sääntöjen mukaisen pelin tärkeydestä, vastustajan kunnioittamisesta?

En tykkää.

  2 comments for “Räjäyttäkää jääkiekkokulttuuri!

  1. Tea H.
    03/03/2016 09:27

    Olen samaa mieltä kanssasi, en tykkää minäkään. Siinä on yksi syy miksen seuraa jääkiekkoa. Joskus nuorempana tuli seurattua. Hyvä kannanotto Marjo!

  2. 03/03/2016 09:51

    Kiitos Tea kommentista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: